Mahasiswa Teknik Informatika ITB Menderita Autis

It’s all started by this blog post by an industrial engineering (TI-ITB) girl who exchanges some bad words with a boy from the informatics engineering (IF-ITB). This post has triggered discussion in the informatics engineering student’s class of 2001 (IF2001). The thing that interest me the most is when she said that IFers (IFers refer to all informatics engineering students) have an autistic disorder hahahaha … One of my IFers friend here also said that most IFers have autistic disorder hahahaha … And then come Mr. Pinky Mr. Sam who also said about autism. Someone told him that he is “a bit autistic” (peace Mr. Pink Mr. Sam). So what is autistic disorder? I heard this term so many times but I never know the formal definition. This is where grandpa Google becomes very handy.

Autism is a brain development disorder that impairs social interaction and communication, and causes restricted and repetitive behavior.

Wow the definition is scaring me. So, without further delays, let’s examine this definition one by one to prove that IFers don’t have the autism disorder.

The first one is about social interaction and communication. Am I socially impaired in term of social interaction and communication? The answer for this one is definitely no. I wouldn’t let myself isolated from the community. That’s why I have the latest Yahoo messenger and Google talk installed in my laptop or PC. With both chat applications I can interact with people all around the world. If you don’t have it installed in your laptop or computer, there’s a huge chance that you are the one who is being autistic hahahaha … So, download and install it, OK.

Moreover, I interact with so many people through mailing list. I join so many mailing lists, even more than I can actually handle, which means that I interact with so many people and they come from all over the world. I also interact through communities that I join, for example Bali Blogger Community, Facebook or Friendster. So, who need to go to the bar or restaurant just to interact and to communicate with people? All I need is just turn on my laptop or PC, login and voila you’re connected to people from all over the world. From the explanation, we can conclude that IFers are not socially impaired on both aspect, communication and interaction

The second part of the definition is a bit tricky thing to examine. Am I doing something restrictively and repetitively? Let’s see my daily activities. First, let’s see my daily activities during my time in Mitrais.

First day of the week:

Wake up in the morning, take a bath, get some breakfast while watching TV, racing to the office, turn on the computer in the office, start coding (and chatting and browsing). Wow its 5pm already so time to go home. At home, get some dinner while watching TV, oowww crap, it’s the freaking sinetron again, so I turn on my desktop, play DotA until 1am, and then go to bed.

As we can see, there are no repetitions here. The only activity that looks similar is dinner and breakfast while watching TV, but the first one is breakfast while the other one is dinner. So we can’t say that they are the same thing. So let’s carry on and see day two of the week.

Second day of the week:

Noooo, I’m late. It’s all because of playing DotA last night. Let’s move move move. Take a quick bath, no time for breakfast today (or the office parking will have been being locked by the time I arrive at the office), racing to the office, turn on the computer in the office, start coding (and chatting and browsing). Wow its 5pm already so time to go home. At home, get some dinner while watching TV, but it’s the freaking sinetron again, but no DotA tonight or I will be late again. So, I go to bed early this time.

Well, after two days, we can see that I do different thing every day. In the first day, I had my breakfast while on the second day I didn’t. In the first day, I played DotA all night long, while on the second day I didn’t. I think this is sufficient to say that I don’t do things restrictively and repetitively.

So, I would strongly disagree with my friend, Anugerah Redja Kusuma (he’s one of the best programmer), when he said that most of the office internet are used for unproductive things, such as chatting, browsing, downloading music, etc just to keep us from being insane (or autistic)[1]. But I would rather see it as a proof that we communicate and interact with the world outside, proof that we don’t have autistic disorder. So, anyone who still thinks that IFers have autistic disorder lets discuss it in the comment section.

VIVA (NOT-AUTISTIC) IF 2001

[1] Tapi emang bener kelamaan di depan kompi bisa bikin hilang kepekaan terhadap diri sendiri maupun dunia luar. Mungkin itu sebabnya sebagian besar akses internet di perkantoran digunakan untuk hal tidak produktif. Chatting, browsing, ngalor-ngidul ke sana ke mari, baca komik online, donlod musik. See… how much does it cost just to keep your sanity in this kind of work (Anugerah Redja Kusuma)

24 thoughts on “Mahasiswa Teknik Informatika ITB Menderita Autis

  1. Just like what I have posted in my blog, the title refers to the point 6. wkakakak

    I don’t quite agree regarding the opinion saying that the internet in the office are used for unproductive things, such as chatting, browsing……

    Well it is subjective and can not be generalized, it depends on what the output of your computing behavior. I used to work in Bali and spend all the day doing things on internet, especially what so called CRM, customer relationship management, well chatting is included🙂

  2. 1. Who told you that I’m “a bit” autistic? I find it interesting (some) people consider me as autistic. I would not defend myself, I just want to discuss it.
    2. I have a (very young) cousin who is autistic, you know, the real one. It’s not easy for the family, for all of us, but we all love him.
    3. I spent this last two days without seeing other people, just “Jericho” and Weka, and the whole Internet. But I just got back from a small get-together celebrating a friends’ birthday, it was refreshing.
    4. Shall I put your new blog to the if01 aggregator?

  3. @bli devari: kan mengikuti saran dari sang guru.

    @pak pinky: maaf saya salah mengambil nama. saya me-refer email yang ada di milis. ternyata setelah di cek lagi, harusnya itu email dari si sammy hehehehe … saya salah liat namanya, sorry pak pink hehehehe … tolong diupdate deh di aggregatornya. kalo di bali (terutama di desa kayak daerah saya), kayaknya jarang yang tau masalah autisme. keponakan saya di rumah juga ada yang autis kok. sama juga sama pak pink, semua orang juga mencintai dia🙂

  4. nah anggepan autis karena tiap hari ngeliat komputer. social communication nya selalu lewat komputer ato internet.

    ayo perbanyak ngobrol langsung bareng temen ato siapa saja!

    seperti orang prancis yang selalu bilang

    “let’s discuss it with a cup of coffee….”

  5. Wah saya setuju sama quote dibawah itu win, kelamaan di komputer bikin sekat antara saya dengan kehidupan sosial. Belakangan udah mulai mendingan seh, mesti balance hidup ini…mih kanti mekuah maan wejangan dini nok hahahahahahahaha sory win ..just my opinion gen

  6. jahat betul sih dibilang autis :p
    ga autis sih, tp memang harus diakui kalo udah di depan komputer, jadi agak2 ga sosial.. hehe..
    kalo sama2 anak IF sih nganggep itu wajar, but ketika orang laen ngeliat, jadi berpikiran “nih orang betah bener sama komputer, ga butuh temen apa?”.
    yaa ada baiknya kita mulai membiasakan diri menyapa langsung seseorang dengan “halo apa kabar” daripada sekedar “buzz” :p

  7. saya yakin ntar lagi ada trainer khusus soal customer relationship management (RCM) by chatting instant messenger, dll. seperti disebut bli devari itu. dunia maya ini sudah menjadi dunia nyata sebenarnya. bahkan dunia maya yang membawa kita kopdar. it create new world. enjoy aja

  8. Kayaknya autis bukan cuman kl lg b2 dg komputer, ada temen kita yang bilang sama suaminya ‘Eh D**, kamu kalo dah ngeliat bola ko jadi autis si?!’ Aku mbok anggurke! [ini si tambahanku =))] Piss *in!

  9. @sandy: iya ni sand. kayaknya perlu lebih banyak ke coffee shop ni. biar banyak begaul n liat orang wekekekeke … di jepang kayak gimana sand?

    @bli eka: waduh tiang masi kari melajah basa bali ne bli

    @bli rama: hehehehe … sing kenken kok bli. mekuah bedik – bedik nak jaen daarang nasi (kuwah balung ne) hehehehe … mencoba untuk mengurangi ne masi bli … harus banyak keluar …

    @tetty: jeng dirimu kemana aja tho. iya ni, kayaknya kita udah kebiasaan main BUZZ aja ya hahahaha …

    @men bani: iya ni mbok. nyanan bisa kayak pelem the matrix. sudah tidak bisa dibedakan antara dunia maya jak dunia nyata ne … ihhh syeeeleeemmm

    @ayub: masak seh pak? btw, selamat bergabung pak🙂 ditunggu lah pokoknya

  10. @mbok pink: mbok pink, blog-nya keren sekali nok. padahal masih smu lo. dulu pas jaman – jaman smu saya ga tau apa – apa nok. taunya cuman dir seperti kata bli rama n lotus 123 aja hahahaha … mohon bimbingan dari mbok pink hehehehehe …

  11. @winyo, dasar buaya amrik, baru liat anak sma dah langsung ngeluarin jurus muji memuji wakaakak, ada udang di balik teflon🙂

    iya lotus ama wordstar heheheh

  12. @bli devari: wakakakakaka … tenang bli, mbok pink to nak minor to nu. di pittsburgh nak strict rule ne tentang minor bli hahahahahaha … saya sing ngelah udang puk bli. yen be eleng mara ada hahahaha … o iya wordstar bin sik ya🙂

  13. Namanya juga orang informatika yang kerjaannya memang (sering) di depan komputer…
    Lewat komputer juga bisa komunikasi/bersosialisasi kok, contohnya lewat blog (ini :D) dan YM-an…
    ^_^

  14. Pingback: Mari Kita Berhenti Mengejek Kejelekan Orang « -My Thoughts-

  15. @bli 21win: lagi comment ne di-juk sama akismet bli. wah kalo demam aunties … tergantung aunties ne aja dah bli hahahaha …

    @indri: xixixixixixi kita emang interaksinya selalu lewat komputer ya🙂 gimana padang? pengen kesana euy, pengen merasakan masakan padang aseli🙂

  16. Sangat Serius dan Sangat Mendesak:

    Dicari 10-15 Programmer Java dengan berbagai Level Keahlian untuk bekerja di PT Imocha (www.imocha.com.my). Suatu perusahaan Teknologi Informasi Malaysia. Kandidat yang diterima akan bekerja di BOGOR, JAWA BARAT (Tepatnya di Jalan Pajajaran Bogor). Perusahaan Imocha Malaysia membuka cabang unit produknya di BOGOR.

    Tanggung Jawab Umum:

    Koding dalam Java menjadi tugas sehari-hari. Area Pengembangan mencakup Teknologi Cutting-Edge seperti: JEE5, GlassFish, Struts2, Teknologi JAX, Apache Service MIx (ESB) dll.
    Berpartisipasi dalam pendesainan kebutuhan fungsi dan kebutuhan teknis.
    Memberikan ide-ide cemerlang pada tim.
    Dapat bekerja dalam deadline yang ketat namun tetap memelihara kualitas software.

    Tanggung Jawab Programmer Senior (Gaji Rp 6jt+Medical+Jamsostek):
    Memimpin satu atau lebih proyek atau produk pengembangan software.
    Bekerja dengan Manajer Produk untuk memastikan semua keperluan dan persyaratan pengembangan terpenuhi.
    Secara terus menerus melakukan penelitian dan evaluasi terhadap teknologi yang akan membawa perubahan di masa depan pada bidang software.
    Membuat keputusan terbaik dengan pendekatan teknik untuk kebutuhan pelanggan/bisnis dengan mempertimbangkan sisi performa, realibilitas dan skalabilitas.
    Tanggung Jawab Programmer Intermediate (Gaji Rp 4,5jt+Jamsostek+Medical):

    Mengembangkan produk perangkat lunak dengan 1 atau lebih programmer di dalam tim.
    Bisa membuat aplikasi dari scratch atau dari aplikasi yang sudah ada.
    Melakukan diagnosa pada koding dan memberikan bantuan teknis dibidang pemrograman pada tim pendukung pada saat aplikasi harus LIVE.
    Tanggung Jawab Programmer FreshGraduate (Gaji Rp 3jt+Jamsostek+Medical):

    Dengan modal penguasaan OOP, dapat belajar secara cepat dan mandiri mengenai teknologi yang dipakai oleh perusahaan.
    Terus menerus melakukan pembelajaran diri.
    Mengembangkan produk perangkat lunak dengan 1 atau lebih programmer di dalam tim.
    Bisa membuat aplikasi dari scratch atau dari aplikasi yang sudah ada.
    Persyaratan(HARUS):
    Berbakat dan Memiliki hasrat pada dunia pengembangan perangkat lunak
    Fast Learner & Self Starter
    Berpengalamn 3-4 tahun dalam pengkodean Java berskala enterprises (posisi senior programmer).
    Memahami framework J2EE (khususnya Struts 2), layar persistence (JPA/Hibernate), teknologi SOAP, webservice, GlassFish dan MAVEN.
    Bisa berbahasa Inggris minimal pasif.
    Nilai Tambah:

    Memahami teknologi cutting-edge seperti : JEE5, EJB3, Apache CXF, Service Mix dan Spring.
    Paham Oracle.

    Peserta yang berminat harap mengirimkan CV via email ke: andriyana.the.mefax@gmail.com sebelum tanggal 13 Maret. Peserta bersedia bekerja di Bogor!!!! atau kontak HP: Andriyana 0859 2052 1972

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s